//
u leest nu...
Participatie

Persbericht stRaten-generaal – Jubileumcongres op woensdag 19 november 2014

banner congres democratie

13 november 2014

Op woensdag 19 november 2014 organiseert stRaten-generaal een jubileumcongres onder de titel “DEMOCRATIE VANDAAG – Nieuwe mogelijkheden voor overheid en burgers”

Vijftien jaar geleden werd het Antwerpse bewonerscollectief stRaten-generaal opgericht.

Op onze website staat daarover het volgende:

StRaten-generaal werd in ’99 als het ware op straat verwekt en is een klein maar krachtig collectief van bezorgde en mondige burgers. SG ijvert ervoor bekommernissen en beslissingen zowel van particulieren als van overheden te plaatsen in het perspectief van het algemeen belang. SG houdt zich bezig met de lokale uitbouw van Agenda 21, de impact van ruimtelijke ordening op maatschappelijke ontwikkelingen en vice versa, stedelijkheid, natuur, participatie, sociale cohesie, ‘open scholen’, gezondheid, rechtvaardigheid, politieke kwaliteitszorg,… en dit in een samenspel van filosofie~strategie~praktijk.

Op woensdag 19 november organiseert stRaten-generaal ter gelegenheid van dit jubileum een congres.

Onder de noemer ‘Democratie vandaag’ exploreren we samen met een resem boeiende gastsprekers drie ons inziens relevante dragers van de democratie: de representatie (volksvertegenwoordiging), de publieksparticipatie (deliberatie) en de dissidentie (het recht op verzet, twijfel, geweten, …). Voor het volledige programma, zie de pagina van het congres.

Gastsprekers zijn Luc Huyse, Karen Celis, Thomas Decreus, Gaston Meskens en Griet Cnudde. Klara-journalist Werner Trio modereert de debatten en leidt het gesprek met de zaal in goede banen.

Verwacht gerust uitspraken over de actuele staat van de democratie. Zo kondigde Luc Huyse aan het in zijn lezing te zullen hebben over ‘de nieuwe pretentie van de macht, de verschraling van de democratie tot een rechtstreeks contact met de individuele burger en de aanvallen op het middenveld’. De vier andere sprekers beloven insgelijks lezingen met concrete inslag en actualiteitsgebonden relevantie.

In de vooravond organiseren Harm van Dijk en Jerphaas Donner een bijzondere G1000-sessie over de staat van de democratie. Deze twee sessiebegeleiders van het lopende project G1000 Amersfoort laten de aanwezigen proeven van het professioneel in breed beraad gaan met mekaar – zie het programma in bijlage. Een Antwerpse G1000 over de democratie: het is een verjaardagsgeschenk dat we onszelf graag cadeau doen.

Dat voor een dergelijk programma grote belangstelling bestaat, moge blijken uit de inschrijvingen: de (mooie) zaal ArenA van het Koninklijk Atheneum Antwerpen zit inmiddels vol (200 stoelen).

Maar voor geïnteresseerde pers houden we graag een stoel vrij. Wees welkom.

Manu Claeys en Peter Verhaeghe,

voorzitter en ondervoorzitter stRaten-generaal

Lin Ploegaert en Anne Baudouin,

organiserend comité

Reacties

Een gedachte over “Persbericht stRaten-generaal – Jubileumcongres op woensdag 19 november 2014

 1. Is het toevallig dat Huyse sinds 25 een versnelling hoger schakelde? Is dat niet verdacht?
  Nadat paars van de macht was verdreven jammerde hij dat de ontzuiling te ver was doorgeschoten. Het overblijvende middenveld zal dan toch niet veel meer waard geweest zijn voor hem? (Ik interpreteerde dat toen als een kritiek op het feit dat er geen “beweging” meer in zat, geen “groot verhaal”, en ik vond later de naamsverandering in “beweging.net” bijzonder cynisch.)
  Maar nu rechts ook de restanten van dat gescleroseerde middenveld dreigt te willen opruimen, haalt Huyse het weer van stal? Is Huyse niet gewoon een SPa-er?
  Ik beluisterde recent een uitzending van Trio met Huyse en Wilfried Dewachter, die voorstelt om wat aan de representatieve democratie te knutselen in de hoop de PARTICRATIE een hak te kunnen zetten. Zeer voorspelbaar achtte Huyse zich daar te goed voor: de representatieve democratie is voorbijgestreefd, het middenveld is nodig, enz…
  Tot de socialisten weer aan de macht zijn zeker?
  Tussen 2010 en 2014 bleek iedereen het electoraal cryptogram wél te kunnen lezen, tiens, tiens.
  Ik ken Karen Celis niet, maar ik heb wel oor naar wat zij zegt: zij lijkt het middenveld te willen vernieuwen, en meteen ook de representatieve democratie. Het actuele middenveld is toch niet meer dan een trechter die de kiezer moet leren slikken?
  Ik snap wel dat Celis alleen stond tussen al die conservatieven, die zich ‘links’ wanen, zoals Decreus.
  En wat de deliberatieve democratie betreft vind ik dat men beter het werk van Chantal Mouffe eens goed bestudeert, hetgeen prijsbeesten als van Reybrouck of Hertmans duidelijk onvoldoende deden. Deliberatieve democratie lost het representatieprobleem geenszins op. Daarom ben ik alvast voorstander van een combinatie van directe en representatieve democratie. Het Zwitsers model dus…

  Geplaatst door Henk Coopman | 20/11/2014, 20:58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Het boek over het Sint-Annabos

%d bloggers liken dit: